Klassieke Homeopathie  IP   HP   CEASE- therapie    Voedingsadvies

Verborgen energie tekort

Een verborgen energietekort komt tegenwoordig heel vaak voor. 
Als het lichaam moeite heeft om voldoende energie vrij te maken om alle lichaamsfuncties goed te kunnen blijven vervullen, is vermoeidheid meestal niet het eerste symptoom. Een energietekort kan zich ook uiten in verhoogde gevoeligheid, hoog sensitiviteit, ontwikkelingsachterstand, rusteloosheid, prikkelbaarheid, verzuring, weerstandsproblemen en slaapproblemen vooral rond 3 uur ’s nachts. Vermoeidheid is meestal pas merkbaar bij een zeer ernstig tekort aan energie. 

Het energietekort kan aangeboren zijn of tijdens een niet natuurlijke bevalling ontstaan. Het kan ook later ontstaan als gevolg van een niet goed functionerende lever en/of een verkeerde levensstijl. Vooral als gevolg van te veel stress, onvoldoende beweging, een verstoord bioritme, te weinig eiwitten en gezonde vetten in de voeding ontstaat het energietekort. Als ons lichaam onvoldoende energie heeft om alle lichaamsfuncties voldoende energie te geven, zal ook het immuunsysteem minder goed werken met o.a. ontstekingsreacties als gevolg. 

Er bestaan drie niveaus van energietekort 
van milder tot ernstig zijn de benamingen. 
1)    Low grade inflammation. 
2)    Mild grade inflammation. 
3)    Severe grade inflammation. 

Of er sprake is van een energietekort kan via een simpele temperatuurtest vastgesteld worden. Bij voldoende energie heeft het lichaam een temperatuurcurve met het laagste punt ’s morgens om 6 uur en het hoogste punt ’s avonds om 18.00 uur. Bij voldoende energie ligt de laagste temperatuur tussen 36.2 en 36.6 de hoogste temperatuur moet 0.5 graad hoger liggen. 


Bij low grade inflammation is de hele curve naar boven verplaatst. Dus de laagste temperatuur ligt boven de 36.6 en er is een stijging van 0.5 graad om 18.00 uur. 
Bij mild grade inflammation is de hele curve naar beneden verplaatst. Dus de ochtendtemperatuur ligt onder de 36.2, maar er is nog wel een stijging van een halve graad om 18.00 uur. 
Bij severe grade inflammation is de curve verdwenen en kan er een constante temperatuur zijn, een sterk wisselende temperatuur of de hoogste temperatuur is op een heel ander moment dan om 18.00 uur. 

Om de curve te kunnen bepalen moet de temperatuur rectaal iedere 2 uur bepaald worden vanaf 6.00 uur ’s morgens tot het naar bed gaan. Om een goed beeld te krijgen is het verstandig om dit meerdere dagen te doen en niet tijdens een vakantie of in het weekeind.