Klassieke Homeopathie  IP   HP   CEASE- therapie    Voedingsadvies

Energie herstelplan

Het is mogelijk om de energieproductie van het lichaam weer te optimaliseren. 
De lever en de spieren zijn onze grootste energieleveranciers, deze organen moeten dus optimaal gestimuleerd worden. Hieronder volgen belangrijke tips om dit te bereiken. 

Het belangrijkste punt is voldoende beweging. Het liefst buiten in de zon (als ze schijnt), voor voldoende zuurstof en vit D aanmaak. In periodes waarin weinig contact met zonlicht is moet vit. D aangevuld worden als supplement. 

Voeding is de tweede belangrijke factor. Uit eiwitten en gezonde vetten kan veel meer energie vrijgemaakt worden dan uit koolhydraten en suikers. Het lichaam zal echter als het de keuze heeft eerst kiezen voor de omzetting van koolhydraten en/of suikers. Om het lichaam vetten en eiwitten te laten verbranden, moet de hoeveelheid koolhydraten en suikers in de voeding dus heel laag gehouden worden. 

Gezonde vetten zijn zowel de verzadigde- als onverzadigde vetzuren, mits ze niet te heet zijn geweest. Transvetzuren moeten vermeden worden. Gebruik geen halvarine, maar een reformmargarine of roomboter. 
Kokosolie, rijstolie en arachideolie (is pindaolie) kunnen goed tegen hoge temperaturen en zijn dus geschikt om in te bakken.

Ongebrande noten/ zaden/ pitten, spirulina, vis en (biologische) eieren zijn een prima bron voor zowel eiwitten als vetten. Voorbeelden van koolhydraten zijn graanproducten zoals brood, koek, rijst, pasta, maar ook aardappels vallen hieronder. 

Gebruik het liefst de eerste maaltijd pas tussen 12.00 en 13.00 uur. Als ontbijt is het mogelijk om wat zelfgemaakte geitenyoghurt of -kefir te gebruiken, met wat kaneel, kokos en evt. wat zaden en gedroogd fruit. 
Liever niet meer dan twee tot drie eetmomenten per dag. Alles wat je eet zonder dat er meer dan 30 minuten pauze tussen zit telt als één eetmoment. Het opstarten van de spijsvertering kost veel energie, omdat het immuunsysteem dan ook actief moet worden. Te vaak iets eten geeft dus veel energieverlies. 
Dit houdt in dat er eerst wel honger momenten zullen zijn, dit zal later verdwijnen. 

Het is belangrijk om voor een maaltijd, dus met een nuchtere maag, eerst flink te bewegen, zodat de spieren geactiveerd worden. Daarna de maaltijd in rust gebruiken, voor een goede opname en verbranding. Dus net als we in de natuur zien, eerst je inspannen om je maaltijd te vangen/verzamelen, dan op je gemak eten en rusten na de maaltijd. Voor ons als mens geldt dit ook als we zoveel mogelijk energie uit onze voeding willen gebruiken. 

Let op! Veel groente in de verschillende kleuren die er zijn, is altijd de basis voor een goede voeding. Tijdens de omschakelingsperiode is het verstandig weinig fruit te eten. Eet fruit altijd een half uur voor een maaltijd of een vet, bijvoorbeeld kefir of noten. Als er naast de eiwitten, vetten en koolhydraten niet voldoende groente (en fruit) gegeten wordt gaat het lichaam verzuren. 

Soms heeft het lichaam moeite met de vertering van eiwitten en kan het verstandig zijn om tijdelijk extra enzymen te slikken. Meestal worden spirulina, peulvruchten en biologische eieren als eerste goed verdragen. Om goed gebruik te kunnen maken van de eiwitten in de peulvruchten moeten er wel  (volle) granen aan toegevoegd worden, bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Pinda is een peulvrucht en geen noot. Voor iemand die tegen pinda’s kan, is pindakaas op een rijstwafel dus een goede bron voor een pantaardig eiwit.

Stimulering van de leverfunctie. 
Als de leverfunctie niet optimaal is, wordt er minder energie door de lever vrijgemaakt. Tevens worden er onvoldoende enzymen voor de spijsvertering geproduceerd. Hierdoor kan de voeding niet goed verteerd worden, waardoor er nog minder energie vrijgemaakt kan worden.

Het is mogelijk om de lever te stimuleren door het gebruik van kruiden en/of supplementen en door de lever zo min mogelijk te belasten. Voldoende rust, weinig alcohol en zuivere volwaardige voeding zijn daarvoor van essentieel belang. Soms is de lever zo belast dat het verstandig is om de lever te ontgiften. Zelf gemaakte gemberthee van biologische gemberwortel met wat honing of ahornstroop stimuleert de lever, het liefst verdeeld over de dag slokjes van de hete thee drinken. 

Een goede darmflora creëren. 
Als onze voeding in de darmen niet goed verteert, de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen en/of als er teveel schadelijke stoffen door de darmwand lekken, dan is dat een aanslag op de beschikbare energie. Ook voor de darmen is zuivere volwaardige voeding van groot belang. Dit houdt o.a. in liefst biologisch, geen suiker of zoetstoffen, geen gist, zoveel mogelijk verse producten, geen pakjes/zakjes gebruiken en voorzichtig met/geen koemelkproducten. 

Gefermenteerde voedingsmiddelen, eiwitten en goede vetten helpen de darmflora te herstellen. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld, eigengemaakte yoghurt of kefir, zuurkool of gefermenteerde groentesappen. Soms is het nodig om een poosje probiotica te gebruiken. Heet water met citroen(sap) en honing verdeeld over de dag met kleine slokjes of een half uur voor een maaltijd in een grotere hoeveelheid, helpt de spijsvertering en werkt tevens reinigend. 

Stressfactoren vermijden
is belangrijk omdat ze veel energie verbruiken en tevens de lever belasten, waardoor er minder energie geproduceerd kan worden. Er zijn twee soorten stressfactoren: interne- en externe stressfactoren.

Voorbeelden van externe stressfactoren zijn; werkdruk, ingehouden boosheid, medicijnen en alcohol. Vooral nieuwe stressfactoren als straling, chemische stoffen en bestrijdingmiddelen in onze voeding, zijn voor ons lichaam erg belastend. Ons immuunsysteem is hier nog niet op ingesteld en kan daardoor van slag raken. 

Interne stressfactoren zijn blokkades in ons systeem die ontstaan zijn door een negatief zelfbeeld en/of door straling en chemische stoffen zoals: vaccins, medicijnen, zware metalen en aluminium. Stress geeft een veranderde leverfunctie waardoor er o.a. minder energie en minder ontstekingsremmende stoffen geproduceerd worden. 

Homeopathische begeleiding. 
Aangezien het een complex proces is om weer meer energie ter beschikking te krijgen is het zinvol om dit met homeopathische geneesmiddelen te ondersteunen. 
De lever-, nier- en darmfunctie kun je met homeopathische geneesmiddelen stimuleren en emotionele blokkades kunnen worden opgeheven, zeker als de behandeling gecombineerd wordt met NEI
Blokkades ontstaan door straling en/of chemische stoffen kunnen met behulp van iso-therapie worden opgeheven. Hierdoor gaat het hele lichaam beter functioneren en kan er dus meer energie vrijgemaakt worden.

Voedingsadvies.
Het kan heel zinvol zijn om een persoonlijk voedingsadvies te krijgen, niet alle richtlijnen kunnen direct door iedereen uitgevoerd worden. Soms moet de omschakeling naar meer eiwitten en vetten rustig aan opgebouwd worden. Ook kan het per persoon verschillen welke eiwit- en vetbronnen het beste verdragen worden. Ik maak gebruik van een spiertest om een passend voedingsadvies te geven. 

Het herstelproces. 
Het is moeilijk om aan te geven hoe lang het duurt voordat iemand voldoende energie vrij kan maken om alle lichaamsfuncties weer goed te laten verlopen. Het hangt o.a. af van de leverkwaliteit en hoe groot het energietekort is. 

Meestal is na een week of drie al wel een verbetering merkbaar. Het duurt minimaal zes weken voordat onze cellen in staat zijn om echt meer energie vrij te maken en de lever heeft minimaal drie maanden nodig om alle functies weer goed op te pakken. 

Bij het omschakelen naar andere voeding komt er meer energie vrij, hierdoor komt er een reinigingsproces op gang. Het is juist dan belangrijk om de lever te ondersteunen en veel (zuiver)water of kruidenthee te drinken, om hoofdpijn en huidklachten te voorkomen. Bij deze kruidenthee gaat het vooral om gember, brandnetel en citroengras.

Het slaappatroon kan veranderen, met in het begin veel dromen. Verder is het mogelijk dat iemand in deze periode in gewicht toeneemt, als dit niet nodig is voor deze persoon zal het lichaamsgewicht later weer afnemen. Dit komt omdat eerst de spiermassa gaat toenemen, pas later kan het teveel aan lichaamsvet afgebroken worden.
Al deze veranderingen zijn dus tijdelijk en zijn een teken dat het lichaam zich aan het herstellen is. Daarna volgt de echte opbouw naar meer energie, een gezond gewicht, een goed werkend immuunsysteem en het algeheel welbevinden dat daarbij hoort.

Meer informatie vindt u ook onder “gezonde natuurlijke voeding”, onder het kopje oudercontactavonden.