Klassieke Homeopathie  IP   HP   CEASE- therapie    Voedingsadvies

Voedingsadvies bij hart- en vaatziekten

Voedingsadvies bij hart- en vaatziekten. 
Wees voorzichtig met o.a. koolhydraten omdat deze het vetgehalte in het bloed laten stijgen en een snelle bloedsuikerspiegelstijging veroorzaken, dit is schadelijk voor de bloedvaten. Zie ook Verborgen energietekort.
 

Voldoende goede vetten is belangrijk. Gebruik geen transvetzuren. Om te bakken en braden is cocosolie(vet) of rijstolie een mooi product, omdat deze vetten bestand zijn tegen hoge temperaturen zonder te oxideren. Arachideolie, is pindaolie, kan ook goed tegen hoge temperaturen, maar wordt vaak niet goed verdragen. 

Ge-oxideeerde vetten zijn uitermate slecht voor hart en bloedvaten. Zonnebloemolie en olijfolie mogen niet heter dan 180 graden worden en kunnen dus wel gebruikt worden om te stoven of in koude gerechten.


Gewone margarine en halvarine zijn chemischgehard en daardoor niet meer bruikbaar als goede vetbron. 
Voor mensen die het goed verdragen is roomboter een prima product of anders kokosolie of een reformmargarine. Voor mensen die niet goed tegen melkproducten kunnen is het beter om geen roomboter te gebruiken. 


Zorg voor voldoende omega vetzuren in de juiste verhouding, er moet in de voeding evenveel omega 3 als 6 wordt aangeboden. Goede bronnen voor omega 3 zijn koudgeperste lijnzaadolie, visolie of krillolie. Ook de blauwalgen chlorella en spirulina bevatten veel omega 3.

Het hart en de bloedvatwanden zijn opgebouwd uit spieren. Om spieren in een goede conditie te houden heeft ons lichaam voldoende eiwitten nodig. Gezonde eiwitbronnen zijn noten, zaden en biologisch kippenei. Een goede zeer krachtige eiwitbron is spirulina. Door een peulvrucht te combineren met een graan kan het lichaam zelf een goede kwaliteit eiwit aanmaken. Dus bijvoorbeeld rijst met linzen of een rijstwafel/cracker met pindakaas.

Cholesterolverlagers hebben als bijwerking dat ze spierafbraak veroorzaken, waardoor ze nadelig zijn voor hart- en bloedvaten. Cholesterol is een belangrijke stof! Het beschermt ons lichaam tegen kanker en onze cellen hebben het nodig om energie vrij te kunnen maken. 
De weefsels die het meeste energie verbruiken komen in de problemen als er cholesterolverlagers worden gebruikt. Het gaat dan vooral om onze spieren en hersenen. Er zijn studies die aantonen dat het risico op Altzheimer toe neemt na het gebruik van cholestrolverlagende medicijnen.

Voor de aanmaak van vitamine D is cholesterol van essentieel belang. Juist vit. D is erg belangrijk voor het goed blijven functioneren van onze hersenen. Het beschermt tegen veroudering en het ontstaan van kanker.

Een vrouw na de overgang hoort een wat hogere cholesterolspiegel te hebben. Dit is nodig omdat de bescherming die de vrouwelijke hormonen tegen kanker bieden wegvallen.

Een te lage cholesterolspiegel is zelfs schadelijk. De grenswaarde voor een gezonde cholesterolspiegel wordt geadviseerd door dezelfde farmaceutische industrie die de cholesterolverlagende medicijnen produceert. De betrouwbaarheid van deze grenswaarde is hierdoor twijfelachtig te noemen. Zij zijn immers gebaad bij een grote afname van deze medicijnen.