Klassieke Homeopathie  IP   HP   CEASE- therapie    Voedingsadvies

Zelf kefir maken

Zelf gemaakte geitenkefir is een heel goede probiotica met veel verschillende gunstige bacteriƫn en gisten. Door het zelf kweken van de kefir verdwijnt zo goed als alle melksuiker uit de melk. Melksuiker is vaak de oorzaak dat melkproducten niet goed verdragen worden. Geitenkefir is lichter verteerbaar dan kefir van koemelk, u kunt onderstaand recept echter ook gebruiken met koemelk of evt. met sojamelk.

Recept voor het maken van geitenkefir.

Benodigdheden:
1 liter (rauwe) geitenmelk op kamer temperatuur
1 zakje kefirpoeder
Een thermosbak om yoghurt te maken en 1liter kokend water of evt. een oven met licht.

De thermosbak om yoghurt te maken is o.a. verkrijgbaar bij waschbar een ecologisch postorderbedrijf. Zie de link http://www.waschbaer.nl/Yoghurt-bereider–1585n1a327671.html?query=yoghurt. Ook de zakjes kefirpoeder verkopen zij.

Het opstarten van de kefir.
Vul de binnenbak van de yoghurtmaker met de geitenmelk, roer er 1 zakje kefirpoeder door en sluit de bak af. Kook 1 liter water, vul daarmee de buitenste bak en hang de binnenbak erin en doe het deksel er op.
Laat dit mengsel de eerste keer ongeveer 14.00 uur staan, roer het daarna goed door evt. met een garde en plaats het daarna koel zodat het fermenteringsproces stopt.

De kefir is veel dunner dan yoghurt, het lijkt meer op drinkyoghurt.
Als je de bak opent kan je belletjes zien zitten, dit hoort.
Het heeft een beetje vreemde geur en het is licht zuur van smaak.
Het is een beetje elastisch als je het schenk, zoals met eiwit.

Als je (nog) geen yoghurtmaker hebt kan je het mengsel ook in een dichte oven zetten met alleen de lamp aan. Door de warmte van de lamp zal de fermentering ook opgang komen.

Doorkweken van de geitenkefir:
Vanuit de gemaakte kefir kan nog 9x doorgekweekt worden.
Neem binnen 5 dagen na het aanmaken 7 eetlepels (is ongeveer een borrelglas) van de kefir en zet die op kamertemperatuur
Meng dit weer met 1 liter (rauwe) geiten melk ook op kamertemperatuur en laat dit nu 10.00 tot 12.00 uur staan. Afhankelijk van wat je lekkerder vindt, als het langer staat wordt het dikker en zuurder.

Als je moeite hebt met het verdagen van melkproducten kan je het beste starten met een kleine hoeveelheid kefir per dag, bijv. een paar eetlepels. Als dat goed gaat kan je de hoeveelheid langzaam opvoeren.

Voor sommige mensen is de kefir toch te belastend. In dat geval kan je yoghurt doorkweken met griekseyoghurt. Dit gaat op dezelfde manier als met de kefir, alleen ipv een zakje kefirpoeder doe je dan een klein bakje griekseyoghurt bij de geitenmelk. Start ook dan weer met een paar eetlepels per dag. Deze yoghurt bevat echter minder goede bacteriƫn en gisten, dus als deze yoghurt goed verdagen wordt is het verstandig om over te stappen op de kefir.