Klassieke Homeopathie  IP   HP   CEASE- therapie    Voedingsadvies

Het belang van Cholesterol


Op deze pagina staat als eerste een stukje van Richard de Leth en daaronder een samenvatting van een artikel van Dr. Mercola over het belang van cholesterol

http://www.oersterk.nu/ode-aan-mijn-cholesterol

Ode aan mijn cholesterol

Bij het horen van het woord ‘cholesterol’ hebben de meeste mensen een negatieve associatie. Is dit terecht? Is cholesterol een vriend of een vijand? Moeten we haar vermijden of juist eren?

Maatschappelijke angst
Aanleiding van deze blog is een krantenbericht van 13 september 2014 in het Algemeen Dagblad waaruit blijkt dat 4,3 miljoen Nederlanders hart- en vaatmedicijnen gebruikt, waaronder cholesterolverlagers (de zogenaamde statines).

De Hartstichting heeft zijn ziel verkocht aan Becel Pro-Activ en de cholesterolbus zaait angst door het land.

Of zoals dr. Gert Schuitemaker het verwoordt:*12

‘De verkoop van Becel pro-activ heeft een hoge vlucht genomen vanaf het moment dat de Hartstichting haar naam verbond aan dit product. De stichting is sindsdien monddood. Met de recente cholesterolmetingen in supermarkten die plaatsvonden onder de vlag van de Hartstichting, maar zijn betaald door Unilever, is de stichting zelfs verworden tot de buitendienst van de margarineproducent.’

Expert en leek
Bij een garage laat je je auto door een monteur doorlichten. Hij is de expert en bewaakt de ‘gezondheid’ van je auto. Bij de (huis)arts ben je afhankelijk van zijn expertise om over jouw gezondheid te waken. Is de (huis)arts echter expert op het gebied van cholesterol? Het is in deze discussie zinloos om de reguliere geneeskunde af te kraken, maar het is zinvol om deze discussie vanuit breder perspectief te bekijken. De reguliere geneeskunde is de onbetwiste expert op het gebied van acute zorg, maar staat vaak met lege handen bij de behandeling van chronische aandoeningen. Vooral het plaatje op de ‘mens als eenheid’ ontbreekt door de steeds toenemende specialisaties. Uiteindelijk draait het niet om de regulier arts of complementair therapeut, maar om het belang (en gezondheid!) van de patiënt. Bestaat er goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL)? (LDL wordt vooral van de lever naar de weefsels getransporteerd en HDL gaat van de weefsel terug naar de lever).

Ancel Keys nam een foute afslag
In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam Ancel Keys met de publicatie dat verzadigde vetzuren bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte. Hij zag namelijk dat hartaanvallen minder voortkwamen in mediterrane gebieden. Deze hypothese wordt nu sterk betwijfeld door ‘The International Network of Cholesterol Scepsis’, waarin deze stelling keihard wordt tegengesproken. Sindsdien is echter wel de mythe ontstaan dat verzadigd vet het cholesterol verhoogd en dat dit weer aan de basis van hart- en vaatziekten staat. Later bleek dat hij het onderzoek heeft gemanipuleerd door essentiële gegevens weg te laten, waardoor de uitslag onjuist vertekend is. Helaas zijn mensen vanaf de jaren zestig de (verzadigde) vetten gaan vermijden en juist meer (geraffineerde) koolhydraten en linolzuur (omega 6) gaan eten. Het aantal hart- en vaatzieken is hierdoor drastisch toegenomen, want geraffineerde koolhydraten en linolzuur staan aan de basis van ontstekingsziekten (waaronder hart- en vaatziekten).

Oorzaak en gevolg
Cholesterol blijkt namelijk niet de veroorzaker van hart- en vaatziekten, maar het gevolg van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten ontstaan vanuit ontstekingsreacties. Ons immuunsysteem staat aan de basis van deze ontstekingsreacties om ons lichaam tegen verdere schade te beschermen, ook in onze bloedvaten. Cholesterol is dus een gevolg en geen oorzaak. Of om het metaforisch te formuleren: bij brand worden ook veel brandweermannen waargenomen, maar deze zijn nog niet de oorzaak van de brand.

Oplossing = ontsteking aanpakken

Onze huidige leefstijl nodigt uit tot ontstekingen. We eten verkeerd (te veel linolzuur (omega 6) en geraffineerde koolhydraten), we bewegen te weinig en hebben te veel chronische (psycho-emotionele) stress. Het gevolg is dat ons lichaam in een ontstekingsreactie komt, waarbij cholesterol vooral dient om deze schade tegen te gaan. Eén van de vitale functies van cholesterol is namelijk het herstellen van schade aan de cel. Schade zet de lever aan tot meer productie van cholesterol.*13-16

Cholesterol vooral door omgeving bepaald

Als ontstekingen, die door een verkeerde leefstijl worden uitgelokt, aan de basis staan van een verhoogd cholesterol, waarom zouden we dan niet deze oorzaak aanpakken? Denk aan vitale voeding (en dat is helaas niet de ‘Schijf van Vijf’!), beweging en stressreductie. Bij het oplossen van deze ontstekingen verdwijnt de prikkel om meer cholesterol te produceren. De brand is al geblust.

Cholesterol van levensbelang
De natuur straft niet, maar werkt met consequenties. Voor wat, hoort wat. Vrouwen die langer dan 10 jaar cholesterolverlagers slikken, hebben mogelijk een verhoogde kans op borstkanker.*1 Zomaar een onderzoek tussen 2 ogenschijnlijk verschillende ‘eilanden’ in het lichaam. Er bestaan echter geen eilanden. Alles hangt met alles samen. Zonder inzicht in deze verbanden is iedere behandeling potentieel ‘gevaarlijk’. De natuur heeft achter alles een plan. In deze context heeft alles een voordeel, dus ook een verhoogd cholesterol, omdat het ons mogelijk zelfs beschermd tegen ernstigere aandoeningen. De natuur wil namelijk niet ziek worden of dood gaan, maar is primair op overleven gericht.

Wat doet cholesterol?

Cholesterol wordt in alle cellen van het lichaam aangemaakt, maar vooral in de lever, darmen, bijnieren, voortplantingsorganen en de placenta. We krijgen het daarnaast voor een klein deel via de voeding binnen. Een verhoogd cholesterol is meestal het gevolg van ontsteking of koorts bij een infectie, maar niet de oorzaak (familiaire hypercholesterolemie vormt de uitzondering, dit betekent een erfelijk verhoogde cholesterol. Ook dit heeft in de evolutie een voordeel gehad, maar kan met de huidige leefstijl als een nadeel uitwerken).

Eigenschappen

Cholesterol is een belangrijk ‘sterol’ in het menselijk lichaam en een onderdeel van het bloedplasma en de celmembranen. Cholesterol wordt tevens in de myelinestructuren van de hersenen en het centrale zenuwstelsel ingebouwd. In de lever wordt cholesterol in galzouten omgezet en deze zijn nodig voor de opname van vetoplosbare vitaminen (vitamine A, E, D en K). Daarnaast is cholesterol essentieel bij de aanmaak van steroïde hormonen. Dit zijn hormonen die door de bijnieren (bv. cortisol) en de geslachtsorganen (bv. testosteron, oestrogeen en progesteron) worden aangemaakt. Deze steroïde hormonen zijn essentieel voor de zwangerschap, bij de bevalling, borstvoeding, mineralenbalans en een vitale ouderdom. Door het klakkeloos voorschrijven van medicatie zoals cholesterolverlagers komt een vitale ouderdom nog maar weinig voor. In mijn praktijk zie ik iedere dag weer hoeveel mensen spierkrampen, vermoeidheid en stemmingswisselingen hebben als gevolg van (bijwerkingen van) deze medicijnen. Steroïde hormonen zoals testosteron zijn namelijk nodig voor de opbouwstand, terwijl het ontbreken van deze hormonen je eerder in de afbraakstand plaatst. Structuren verliezen hun vitaliteit, hormonen raken uit balans en de energiehuishouding ontspoort. Steroïde hormonen zijn namelijk ook van belang voor de energie die vrijkomt bij de verbranding van vetten, koolhydraten en eiwitten. De verbanden van cholesterol zullen in de toekomst verder worden ‘ontdekt’ (ze zijn er echter al, wij moeten ze alleen nog zien), want cholesterol speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke functie van de aanmaak van vitamine D (onder invloed van zonlicht). Bij oudere mensen (70 en ouder) blijkt een hoger cholesterolgehalte juist samen te hangen met een langer leven, voornamelijk door een lagere kans op kanker en infectieziekten.*6 Een cholesterolverlager kan hier voor een afname van de spierfunctie en denkvermogen zorgen, wat de kwaliteit van leven ernstig kan beïnvloeden.*7

Cholesterol als bouwsteen
Uit cholesterol wordt onder andere co-enzym Q10 gemaakt. Dit enzym is noodzakelijk voor het functioneren van de celkernen, waarin de energievoorziening plaatsvindt. Zonder deze stof kunnen cellen in onze spieren en zenuwen hun werk niet goed doen. Vooral de hartspier heeft voor zijn werk veel energie, en dus co-enzym Q10, nodig. De paradox is dat cholesterolverlagers de aanmaak van co-enzym Q10 uit cholesterol blokkeren. Het enzym glutathionperoxidase, welke een belangrijke rol speelt in de handhaving en vorming van spierweefsel, daalt ook als gevolg van een cholesterolverlager.*2 Bij een tekort van dit enzym kan pijn aan de skeletspieren, spierzwakte en vermoeidheid ontstaan. De essentiële functies nog even op een rijtje:

– cholesterol is de grondstof voor celmembranen en mitochondriën van lichaamscellen
– cholesterol is de grondstof voor galzuren, die de vetverbranding en stoelgang reguleren
– cholesterol is de grondstof voor vitamine D
– cholesterol is de grondstof van het anti-stresshormoon cortisol (cortisol zet de ontsteking uit, adrenaline zet hem aan)
– cholesterol is de grondstof voor vrouwelijke en mannelijke hormonen
– cholesterol is de grondstof van aldosteron, dat een sleutelfunctie heeft in onze mineraalhuishouding (en hiermee ook onze waterhuishouding)
– cholesterol is een natuurlijk antibioticum*10

Op het verkeerde paard gewed?

Ondanks ruim 200.000 publicaties over cholesterol nemen de ontstekingsziekten nog steeds toe. Er lijkt sprake van een ‘maatschappelijke ontsteking’. Zou de wetenschap op het verkeerde paard hebben gewed? De laatste jaren blijkt bijvoorbeeld homocysteïne een belangrijke risicofactor op hart- en vaatziekten, in tegenstelling tot cholesterol. Homocysteïne kunnen we trouwens met groente&fruit (zit vitamine B6 en B11 in), biologisch vlees (vitamine B12) en bijvoorbeeld eieren (choline) verlagen. De oermens heeft nog nooit van margarine of zonnebloemolie gehoord. Zij aten veel verzadigde vetten zoals reuzel, vette vis, roomboter en later olijfolie en kokosolie. Nog steeds hebben bijvoorbeeld de Eskimo’s en de Massai (die vooral verzadigd vet eten) lage bloedvetten, waaronder cholesterol, die tevens niet met de leefstijl stijgen.*11

De gevolgen van een cholesterolverlager op een rij

– tekort aan co-enzym Q10: onze spieren verzwakken en zullen bij inspanning sneller pijn gaan doen. Bij jonge mensen zal deze uitputting pas op de lange duur plaatsvinden. De verzwakking van het hart kan kortademigheid en extreme vermoeidheid veroorzaken.*3+4

– mogelijk geheugenverlies*5, maar ook psychische bijwerkingen zoals depressiviteit en slaapproblemen (hersencellen hebben cholesterol nodig voor hun celwanden)

– verlaging van LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol genoemd, maar waarom zou het worden gevormd als het slecht is? Mogelijk overzien wij als mens het hele plaatje binnen onze stofwisseling onvoldoende.) LDL-cholesterol is voorloper van belangrijke hormonen zoals pregnenolon, DHEA en progesteron. Deze hormonen remmen het verouderingsproces. LDL-cholesterol transporteert co-enzym Q10 en bètacaroteen en werkt als antioxidant bij de verwijdering van giftige stoffen uit ons lichaam.*8+9 Het LDL-cholesterol moet in evenzicht zijn met het HDL-cholesterol, maar kan over het algemeen goed met leefstijl (waaronder voeding) worden bijgestuurd. Vooral transvetzuren (verpakte, bewerkte voeding) verhogen de kleine LDL-deeltjes die een negatief effect op de vaatwanden kunnen hebben. De grote LDL-deeltjes doen ons geen kwaad. Vermijd dus industriële geproduceerde vetten (waaronder margarines) en kies voor roomboter of kokosolie.

Hoe gezond is jouw leefstijl?

In het rapport ‘Zorg dichtbij mensen’ wat minister Schippers dit jaar presenteerde, geeft ze aan dat we de zorg anders moeten organiseren. Een omslag is nodig om de zorg betaalbaar te houden. Hier komt vooral de preventieve geneeskunde en een gezonde leefstijl kijken. Waar leren we nog eerlijke informatie over voeding en een gezonde leefstijl? In de vrije markt is onze gezondheid ook ‘vrij’ verklaard en niet meer gewaarborgd.

Natuurlijke ingangen om het cholesterol te beïnvloeden
Het is goed om de blinde visie te verlaten om cholesterol altijd te willen verlagen. De focus op puur verlagen of verhogen is onjuist. Het gaat om de unieke, persoonlijke balans die op dat moment nodig is. Het gaat om het begrijpen van onze natuur en hier met lichaamsvriendelijke manieren op aansluiten. Niet vanuit angst oorlog voeren van je eigen bouwwerk en deze aanmaakroutes chemisch blokkeren.

Natuurlijke interventies zijn:
– veel groente en fruit eten: deze vezels binden ook de galzouten (waaronder cholesterol) in de darm, waardoor deze uitscheiding goed verloopt. Groente en fruit is daarnaast vooral een rijke bron van essentiële vitaminen en mineralen
– vermijd overgewicht en zorg voor een actieve leefstijl: vermijd lang stilzitten
– zorg voor een goede mondhygiëne (gaat ontstekingen tegen)
– beperk het gebruik van gluten, peulvruchten, koemelk en geraffineerde oliën
– zorg voor voldoende ontspanning, doe zaken waar je energie van krijgt
– eet veel vitale vetten, waaronder olijfolie en vette vis (visolie)
– neem vitamine C en vitamine D3 als suppletie
– eet (ongebrande, ongezouten) noten en zaden
– eet zeegroenten, waaronder algen
– vermijd omega 6-vetzuren: margarine, halvarine, zonnebloemolie, sojaolie, kant-en-klaar maaltijden, pakjes, zakjes
– eet regelmatig knoflook, ui en gember
– geniet regelmatig van een goed glas (biologische) rode wijn (bevat resveratrol)

Is jouw cholesterol ook iets verhoogd? Gefeliciteerd!

Cholesterol is een vitale bouwsteen die nodig is voor een vitaal leven. Bij het ouder worden is het cholesterolgehalte vaak (subtiel) iets verhoogd. Mogelijk leidt dit tot een langere levensverwachting, omdat een te laag cholesterolgehalte (ongeveer 4,1 mmol) juist tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten leidt.*14 Een cholesterolverlager verlaagt namelijk ook het gehalte van co-enzym Q10. Dit is een essentiële stof in spiercellen, waaronder de hartspier. Een cholesterolverlager leidt dus tot uitputting van co-enzym Q10, wat (mede) aan spierzwakte en hartfalen kan bijdragen. Waar het voorschrijven van een cholesterolverlager meestal niet wenselijk is, is het wel wenselijk om bij het voorschrijven van een statine (indien noodzakelijk) altijd co-enzym Q10 te supplementeren. Dit advies zou in de artsenopleiding opgenomen mogen worden.

Terug naar de oorzaak
Als cholesterolverhoging dus een gevolg is van een ontstekingsproces, kunnen we dankbaar van dit signaal gebruiken maken. Als het olielampje op het dashboard van je auto gaat branden, gooi je het lampje toch ook niet weg? Het lampje is een projectie van een probleem binnen de motor. Deze chemische aanpak waarin we processen blokkeren, zouden we ook breder kunnen doortrekken: zien we ons lichaam als vriend of vijand? Zou de evolutie schadelijke factoren toelaten als ze geen functie hebben?

Hoe kunnen we de brug naar leefstijl, waaronder voeding en natuurgeneeskunde, maken in plaats van de farmacie? Hoe kunnen we de stap van angst naar vertrouwen in ons lichaam maken? Op dit moment zijn cholesterolverlagers een melkkoe en het beste verkochte medicijn ter wereld. In Scandinavië is er steeds meer bewustwording rondom een gezonde leefstijl aan het ontstaan. Denk aan een gezondheidsdag per week en wedstrijden tussen dorpen waarbij het dorp met de grootste cholesterolverlaging een prijs wint. Deze verlaging wordt puur met leefstijl afgedwongen, waardoor er een gezondheidsvuur wordt gestimuleerd waarbij mensen elkaar gaan enthousiasmeren en leefstijltips gaan geven. Dit is een compleet andere benadering dan een passieve pil die de eigen verantwoordelijkheid ontneemt. Het is mijn wens dat de publieke discussie meer van ‘slachtoffer, angst en gevaar’ naar ‘controle, samenhang en vertrouwen’ gaat.

Lang leve de cholesterol!
Als je meer inzicht in alle verbanden krijgt, ga je anders naar het samenspel tussen lichaam en geest kijken. Iedere seconde vinden er in iedere cel zo’n 2000 biochemische reacties plaats. Duizenden stoffen, waaronder cholesterol, zijn de onzichtbare helden. Laten we een standbeeld voor hen oprichten. Laten we ze eren met een ‘Leve de cholesterol’-maaltijd per week. Dus een oproep aan mijn 4,3 miljoen landgenoten die mogelijk vanuit gebrek aan kennis (of deskundige begeleiding) cholesterolverlagers slikken:

Is je lijf je lief, werk dan preventief!

Neem eigen verantwoordelijkheid en neem het gezondheidsheft in eigen handen.
Waar ik kan ondersteun ik je graag met eerlijke, praktische informatie over leefstijl. Samen is zoveel leuker dan alleen: doe jij ook mee?

Graag tot ziens op een lezing, masterclass of in mijn praktijk!

drs. Richard de Leth

drs. Richard de Leth is auteur van de bestsellers ‘OERsterk’ en ‘OERsterk koken!’. Hij reist eind oktober weer 2 weken door het land met zijn lezing ‘Gezond gelukkig en gelukkig gezond’ en geeft daarnaast masterclasses. Richard heeft een Praktijk voor Integrale Geneeskunde in Heemskerk. Op 21 oktober wordt zijn nieuwe boek ‘OERsterk Leven’ verwacht.

Referenties:

*1
https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/878
*2 2. Moosmann B, Behl C, Lancet 2004; 363(9412):892-4
*3 Statins and chronic heart failure. J.Am Coll Cardiol 2002 May15;39(10): 1567-73.
*4 Canadese editie New England Journal of Medicine 15 januari 2004.
*5 Boek astronaut Graveline ‘Lipitor – dief van ons geheugen’
*6 Lancet, 1997; 350: 1119-23.
*7 Lancet, 1989; i: 868-70
*8 Earthletter, 1993; Spring
*9 Free Rad. Biol and Med, 1991; 11:47-61.
*10 Hartenbach, Prof. Dr. W. De cholesterol leugen (derde druk). Ankh-Hermes bv – Deventer, 2008.
*11 Kuipers, R. S., et al. Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease. The Netherlands journal of medicine, 2011, 69.9: 372-378.
*12
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/793273/2006/04/20/Hartstichting-heeft-onafhankelijkheid-allang-te-grabbel-gegooid.dhtml
*13
http://trudyvlot.eu/cholesterol-is-niet-de-boosdoener/
*14
http://www.optimalegezondheid.com/lage-cholesterol-gehalte-zorgt-voor-hart-en-vaatziekten/
*15
http://www.eengezondernederland.nl/Een_gezonder_Nederland/Voorwoord_minister_Schippers
*16
http://www.jbeunk.nl/chlorestorol.html


HET BELANG VAN CHOLESTEROL:

Dit is een Nederlandse samenvatting van onderstaande link.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/01/16/cholesterol-regulates-cell-signaling.aspx?e_cid=20130116_DNL_art_2 

De cholesterol die we via onze voeding binnen krijgen speelt een belangrijke rol in veel lichaamsfuncties en is niet schadelijk. Dit in tegenstelling tot wat er meestal gezegd wordt. Veel mensen krijgen juist te weinig cholesterol via hun voeding binnen.

 

Een aantal functies van cholesterol.Cholesterol heeft o.a. een heel belangrijke rol in de regulatie van het eiwit- signaleringssysteem in onze cellen en waarschijnlijk reguleert het ook andere processen binnen onze cellen. Al langer is bekend dat cholesterol belangrijk is voor het celmembraan, recent is gebleken dat het ook in de cel belangrijke processen reguleert. Verder stimuleert cholesterol de interactie tussen de cellen. 

Cholesterol is een voorloper voor de galproductie, dus een te laag cholesterolgehalte is nadelig voor onze vetvertering. 

Onze hersenen bevatten 25% van de cholesterol dat in ons lichaam aanwezig is. Vooral in de hersenen is onderlinge communicatie tussen de cellen van groot belang. Dit proces komt in gevaar bij een te lage cholesterolspiegel. Belangrijke functies als leren, denken en ons geheugen zullen dan dus slechter verlopen.

 

De ziekte van Alzheimer wordt steeds vaker in verband gebracht met een tekort aan vetten en/of cholesterol. (Dit bevestigt dat cholesterolverlagers het risico op Alzheimer vergroten. Eigen toevoeging.)


Een laag cholesterolgehalte wordt ook in verband gebracht met agressief gedrag, veroorzaakt door o.a. een verminderde serotonine activiteit.Om steroïden te kunnen produceren is cholesterol nodig. (Steroïden zijn hormoonachtige stoffen die veel processen in het lichaam regelen. Eigen toevoeging.) 

Mogelijke gevolgen van een cholesteroltekort
Autisme of mentaal achtergesteldheid
Niet goed groeien
Fysiologische fouten in handen/ voeten of interne organen
Problemen met zien
Ontstekingsgevoeligheid
Spijsverteringsproblemen

Cholesterol kan een verbinding aangaan met zwavel, in deze vorm helpt het om ons bloed dun te houden en beschermt ons daardoor waarschijnlijk tegen hart- en vaatziekten. Een cholesterol te kort zou dus juist hartfalen kunnen veroorzaken. 

BloedwaardesDe totale cholesterolwaarde in het bloed is dus geen maatstaf voor bescherming tegen hart- en vaatziekten. Alleen een erg hoge waarde vergroot het risico op hart- en vaatziekten, het gaat dan om een waarde boven de 330.

 Er zijn twee cholesterolverhoudingen die een betere indicatie geven mbt het risico op hart- en vaatziekten.

1) HDL: totale hoeveelheid cholesterol, deze waarde moet het liefst boven de 24% liggen. Onder de 10% geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 2) Triglyceriden: HDL, deze waarde zou het liefst onder de twee moeten liggen. 

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten:
1) Koolhydraatrijke voeding, bijvoorbeeld met fructose, geraffineerde granen, maïs of tarwe. Na het eten van koolhydraatrijke voeding komt er snel een grote hoeveelheid suikers in het bloed. Om de bloedsuikerwaarde te stabiliseren is er veel insuline nodig. Dit heeft tot gevolg dat er veel suikers omgezet zullen worden in vet, met overgewicht tot gevolg.

De nuchtere insulinewaarde zou het liefst onder de drie moeten liggen, boven de vijf is deze waarde echt te hoog.
Als de nuchtere bloedsuikerwaarde tussen 100-125 mg/ml ligt geeft dit een 300% hoger risico op hartfalen dan bij iemand met een waarde lager dan 79mg/ml.

2) Een grote buikomvang vergroot het risico, doordat de interne organen dan omgeven worden door vet.

 3) Een hoog bloedijzergehalte geeft veel oxidatieve stress, dit kan bloedvaten beschadigen en het risico op hartfalen vergroten.

De waarde wordt ongunstig boven de 80 ng/ml. ( is nanogram per milliliter dit staat gelijk aan 0.08 mg/l)Als de waarde te hoog is dan is bloedgeven de makkelijkste manier om de waarde omlaag te brengen.

 Moeten we letten op de hoeveelheid cholesterol in onze voeding?

80-90% van het cholesterol in ons lichaam is geproduceerd door onze lever.

Dr. Sennef denkt dat het moeilijk is om te veel cholesterol via onze voeding binnen te krijgen, zij verwacht eerder dat onze huidige voeding te weinig cholesterol bevat. Ze verwijst o.a. naar de studie van Weston A. Price, die heeft wereldwijd onderzoek verricht naar de gezondheidseffecten van eetgewoonten.

Veel authentieke voedingspatronen bevatten veel cholesterol en onder deze mensen is het risico op hart- en vaatziekten en andere moderne ziekten vaak erg laag. Cholesterolrijke voeding als kaviaar, lever en berennieren worden regelmatig gegeten door bepaalde volken. 

Dr. Seneff is er van overtuigd dat de lage advieswaarde voor cholesterolinname via onze voeding meer kwaad dan goed doet. Het is namelijk niet mogelijk om via onze voeding zoveel cholesterol binnen te krijgen als ons lichaam voor de dagelijkse functies nodig heeft. We zijn dus altijd nog afhankelijk van de cholesterolaanmaak door onze lever. Als we meer cholesterolrijke voeding, zoals eieren, roomboter en lever, gaan eten hoeft onze lever minder aan te maken en wordt daardoor minder belast. 

Onderzoek heeft nog nooit een duidelijk verband aangetoond tussen de hoeveelheid cholesterol in onze voeding en het risico op hart- en vaatziekten. 

Het is belangrijk om je cholesterolwaardes te optimaliseren.Dit biedt namelijk de beste bescherming tegen hart- en vaatziekten. De cholesterolaanmaak in de lever wordt beïnvloed door de hoeveelheid insuline in je bloed. Als de insulinespiegel in het bloed optimaal is, zal ook de hoeveelheid cholesterol optimaliseren. Dit kun je het beste bereiken door aanpassingen in je levensstijl en eetgewoontes. 

Mogelijkheden om je cholesterolwaardes te optimaliseren:

–      Eet heel weinig granen en aardappels en zeker geen tarwe en maïs.

–      Eet geen suikers, in alle vormen die er zijn. Fructose is waarschijnlijk het meest belastend en wordt tegenwoordig aan heel veel producten toegevoegd ipv suiker.

–      Eet dagelijks flink wat rauwe producten.

–      Zorg voor veel hoogwaardige dierlijke omega 3 vetzuren, bijv. krillolie. Onderzoeken tonen aan dat 500mg krill per dag de totale hoeveelheid cholesterol, triglyceriden en HDL verbeteren.

–      Vervang slechte plantaardige oliën en transvetzuren door goede kwaliteit olie. Zoals roomboter, olijfolie en kokosolie.

–      Verhit geen roomboter of olijfolie, gebruik hiervoor kokosolie ( rijst- en pindaolie/arachideolie mogen ook verhit worden).

–      Gebruik regelmatig gefermenteerde producten, zoals kefir, zuurkool uit het vat, gefermenteerde groentesappen. Je kunt ook zelf groenten fermenteren. Gefermenteerde producten verbeteren de darmflora, je mondflora en je immuunsysteem.

–      Zorg voor voldoende vitamine D. Het liefst door buiten bewegen en anders door suppletie, zodat je lichaam voldoende D-sulfaat aan kan maken. Deze stof beschermt tegen plaquevorming in de bloedvaten.

–      Regelmatig en voldoende bewegen. Het liefst ook peak interval training/ high-intensity exercise, dit optimaliseert je hoeveelheid groeihormoon.

–      Niet roken.

–      Niet te veel alcohol, max. 1-2 glazen per dag.

–      Zorg voor voldoende gezonde slaap.