| Op deze pagina staat als eerste een stukje van Richard de Leth en daaronder een samenvatting van een artikel van Dr. Mercola over het belang van cholesterolhttp://www.oersterk.nu/ode-aan-mijn-cholesterol
Ode aan mijn cholesterol
Bij het horen van het woord ‘cholesterol’ hebben de meeste mensen een
negatieve associatie. Is dit terecht? Is cholesterol een vriend of een
vijand? Moeten we haar vermijden of juist eren?
Maatschappelijke angst
Aanleiding van deze blog is een krantenbericht van 13 september 2014 in het
Algemeen Dagblad waaruit blijkt dat 4,3 miljoen Nederlanders hart- en
vaatmedicijnen gebruikt, waaronder cholesterolverlagers (de zogenaamde
statines).
De Hartstichting heeft zijn ziel verkocht aan Becel Pro-Activ en de
cholesterolbus zaait angst door het land.
Of zoals dr. Gert Schuitemaker het verwoordt:*12
‘De verkoop van Becel pro-activ heeft een hoge vlucht genomen vanaf het
moment dat de Hartstichting haar naam verbond aan dit product. De stichting
is sindsdien monddood. Met de recente cholesterolmetingen in supermarkten die
plaatsvonden onder de vlag van de Hartstichting, maar zijn betaald door
Unilever, is de stichting zelfs verworden tot de buitendienst van de
margarineproducent.’
Expert en leek
Bij een garage laat je je auto door een monteur doorlichten. Hij is de expert
en bewaakt de ‘gezondheid’ van je auto. Bij de (huis)arts ben je afhankelijk
van zijn expertise om over jouw gezondheid te waken. Is de (huis)arts echter
expert op het gebied van cholesterol? Het is in deze discussie zinloos om de
reguliere geneeskunde af te kraken, maar het is zinvol om deze discussie
vanuit breder perspectief te bekijken. De reguliere geneeskunde is de
onbetwiste expert op het gebied van acute zorg, maar staat vaak met lege
handen bij de behandeling van chronische aandoeningen. Vooral het plaatje op
de ‘mens als eenheid’ ontbreekt door de steeds toenemende specialisaties.
Uiteindelijk draait het niet om de regulier arts of complementair therapeut,
maar om het belang (en gezondheid!) van de patiënt. Bestaat er goed cholesterol
(HDL) en slecht cholesterol (LDL)? (LDL wordt vooral van de lever naar de
weefsels getransporteerd en HDL gaat van de weefsel terug naar de lever).
Ancel Keys nam een foute afslag
In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam Ancel Keys met de publicatie dat
verzadigde vetzuren bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte. Hij zag
namelijk dat hartaanvallen minder voortkwamen in mediterrane gebieden. Deze
hypothese wordt nu sterk betwijfeld door ‘The International Network of
Cholesterol Scepsis’, waarin deze stelling keihard wordt tegengesproken.
Sindsdien is echter wel de mythe ontstaan dat verzadigd vet het cholesterol
verhoogd en dat dit weer aan de basis van hart- en vaatziekten staat. Later
bleek dat hij het onderzoek heeft gemanipuleerd door essentiële gegevens weg
te laten, waardoor de uitslag onjuist vertekend is. Helaas zijn mensen vanaf
de jaren zestig de (verzadigde) vetten gaan vermijden en juist meer
(geraffineerde) koolhydraten en linolzuur (omega 6) gaan eten. Het aantal
hart- en vaatzieken is hierdoor drastisch toegenomen, want geraffineerde
koolhydraten en linolzuur staan aan de basis van ontstekingsziekten
(waaronder hart- en vaatziekten).
Oorzaak en gevolg
Cholesterol blijkt namelijk niet de veroorzaker van hart- en vaatziekten, maar
het gevolg van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten ontstaan vanuit
ontstekingsreacties. Ons immuunsysteem staat aan de basis van deze
ontstekingsreacties om ons lichaam tegen verdere schade te beschermen, ook in
onze bloedvaten. Cholesterol is dus een gevolg en geen oorzaak. Of om het
metaforisch te formuleren: bij brand worden ook veel brandweermannen
waargenomen, maar deze zijn nog niet de oorzaak van de brand.
Oplossing = ontsteking aanpakken
Onze huidige leefstijl nodigt uit tot ontstekingen. We eten verkeerd (te veel
linolzuur (omega 6) en geraffineerde koolhydraten), we bewegen te weinig en
hebben te veel chronische (psycho-emotionele) stress. Het gevolg is dat ons
lichaam in een ontstekingsreactie komt, waarbij cholesterol vooral dient om deze
schade tegen te gaan. Eén van de vitale functies van cholesterol is namelijk
het herstellen van schade aan de cel. Schade zet de lever aan tot meer
productie van cholesterol.*13-16
Cholesterol vooral door omgeving bepaald
Als ontstekingen, die door een verkeerde leefstijl worden uitgelokt, aan de
basis staan van een verhoogd cholesterol, waarom zouden we dan niet deze
oorzaak aanpakken? Denk aan vitale voeding (en dat is helaas niet de ‘Schijf
van Vijf’!), beweging en stressreductie. Bij het oplossen van deze
ontstekingen verdwijnt de prikkel om meer cholesterol te produceren. De brand
is al geblust.
Cholesterol van levensbelang
De natuur straft niet, maar werkt met consequenties. Voor wat, hoort wat.
Vrouwen die langer dan 10 jaar cholesterolverlagers slikken, hebben mogelijk
een verhoogde kans op borstkanker.*1 Zomaar een onderzoek tussen 2
ogenschijnlijk verschillende ‘eilanden’ in het lichaam. Er bestaan echter
geen eilanden. Alles hangt met alles samen. Zonder inzicht in deze verbanden
is iedere behandeling potentieel ‘gevaarlijk’. De natuur heeft achter alles
een plan. In deze context heeft alles een voordeel, dus ook een verhoogd
cholesterol, omdat het ons mogelijk zelfs beschermd tegen ernstigere
aandoeningen. De natuur wil namelijk niet ziek worden of dood gaan, maar is
primair op overleven gericht.
Wat doet cholesterol?
Cholesterol wordt in alle cellen van het lichaam aangemaakt, maar vooral in
de lever, darmen, bijnieren, voortplantingsorganen en de placenta. We krijgen
het daarnaast voor een klein deel via de voeding binnen. Een verhoogd
cholesterol is meestal het gevolg van ontsteking of koorts bij een infectie,
maar niet de oorzaak (familiaire hypercholesterolemie vormt de uitzondering,
dit betekent een erfelijk verhoogde cholesterol. Ook dit heeft in de evolutie
een voordeel gehad, maar kan met de huidige leefstijl als een nadeel
uitwerken).
Eigenschappen
Cholesterol is een belangrijk ‘sterol’ in het menselijk lichaam en een
onderdeel van het bloedplasma en de celmembranen. Cholesterol wordt tevens in
de myelinestructuren van de hersenen en het centrale zenuwstelsel ingebouwd.
In de lever wordt cholesterol in galzouten omgezet en deze zijn nodig voor de
opname van vetoplosbare vitaminen (vitamine A, E, D en K). Daarnaast is
cholesterol essentieel bij de aanmaak van steroïde hormonen. Dit zijn
hormonen die door de bijnieren (bv. cortisol) en de geslachtsorganen (bv.
testosteron, oestrogeen en progesteron) worden aangemaakt. Deze steroïde
hormonen zijn essentieel voor de zwangerschap, bij de bevalling,
borstvoeding, mineralenbalans en een vitale ouderdom. Door het klakkeloos
voorschrijven van medicatie zoals cholesterolverlagers komt een vitale
ouderdom nog maar weinig voor. In mijn praktijk zie ik iedere dag weer
hoeveel mensen spierkrampen, vermoeidheid en stemmingswisselingen hebben als
gevolg van (bijwerkingen van) deze medicijnen. Steroïde hormonen zoals
testosteron zijn namelijk nodig voor de opbouwstand, terwijl het ontbreken
van deze hormonen je eerder in de afbraakstand plaatst. Structuren verliezen
hun vitaliteit, hormonen raken uit balans en de energiehuishouding ontspoort.
Steroïde hormonen zijn namelijk ook van belang voor de energie die vrijkomt
bij de verbranding van vetten, koolhydraten en eiwitten. De verbanden van
cholesterol zullen in de toekomst verder worden ‘ontdekt’ (ze zijn er echter
al, wij moeten ze alleen nog zien), want cholesterol speelt bijvoorbeeld ook
een belangrijke functie van de aanmaak van vitamine D (onder invloed van
zonlicht). Bij oudere mensen (70 en ouder) blijkt een hoger
cholesterolgehalte juist samen te hangen met een langer leven, voornamelijk
door een lagere kans op kanker en infectieziekten.*6 Een cholesterolverlager
kan hier voor een afname van de spierfunctie en denkvermogen zorgen, wat de
kwaliteit van leven ernstig kan beïnvloeden.*7
Cholesterol als bouwsteen
Uit cholesterol wordt onder andere co-enzym Q10 gemaakt. Dit enzym is
noodzakelijk voor het functioneren van de celkernen, waarin de
energievoorziening plaatsvindt. Zonder deze stof kunnen cellen in onze
spieren en zenuwen hun werk niet goed doen. Vooral de hartspier heeft voor
zijn werk veel energie, en dus co-enzym Q10, nodig. De paradox is dat
cholesterolverlagers de aanmaak van co-enzym Q10 uit cholesterol blokkeren.
Het enzym glutathionperoxidase, welke een belangrijke rol speelt in de
handhaving en vorming van spierweefsel, daalt ook als gevolg van een
cholesterolverlager.*2 Bij een tekort van dit enzym kan pijn aan de
skeletspieren, spierzwakte en vermoeidheid ontstaan. De essentiële functies
nog even op een rijtje:
– cholesterol is de grondstof voor celmembranen en mitochondriën van
lichaamscellen
– cholesterol is de grondstof voor galzuren, die de vetverbranding en
stoelgang reguleren
– cholesterol is de grondstof voor vitamine D
– cholesterol is de grondstof van het anti-stresshormoon cortisol (cortisol
zet de ontsteking uit, adrenaline zet hem aan)
– cholesterol is de grondstof voor vrouwelijke en mannelijke hormonen
– cholesterol is de grondstof van aldosteron, dat een sleutelfunctie heeft in
onze mineraalhuishouding (en hiermee ook onze waterhuishouding)
– cholesterol is een natuurlijk antibioticum*10
Op het verkeerde paard gewed?
Ondanks ruim 200.000 publicaties over cholesterol nemen de ontstekingsziekten
nog steeds toe. Er lijkt sprake van een ‘maatschappelijke ontsteking’. Zou de
wetenschap op het verkeerde paard hebben gewed? De laatste jaren blijkt
bijvoorbeeld homocysteïne een belangrijke risicofactor op hart- en
vaatziekten, in tegenstelling tot cholesterol. Homocysteïne kunnen we
trouwens met groente&fruit (zit vitamine B6 en B11 in), biologisch vlees
(vitamine B12) en bijvoorbeeld eieren (choline) verlagen. De oermens heeft
nog nooit van margarine of zonnebloemolie gehoord. Zij aten veel verzadigde
vetten zoals reuzel, vette vis, roomboter en later olijfolie en kokosolie.
Nog steeds hebben bijvoorbeeld de Eskimo’s en de Massai (die vooral verzadigd
vet eten) lage bloedvetten, waaronder cholesterol, die tevens niet met de
leefstijl stijgen.*11
De gevolgen van een cholesterolverlager op een rij
– tekort aan co-enzym Q10: onze spieren verzwakken en zullen bij inspanning
sneller pijn gaan doen. Bij jonge mensen zal deze uitputting pas op de lange
duur plaatsvinden. De verzwakking van het hart kan kortademigheid en extreme
vermoeidheid veroorzaken.*3+4
– mogelijk geheugenverlies*5, maar ook psychische bijwerkingen zoals
depressiviteit en slaapproblemen (hersencellen hebben cholesterol nodig voor
hun celwanden)
– verlaging van LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol genoemd, maar
waarom zou het worden gevormd als het slecht is? Mogelijk overzien wij als
mens het hele plaatje binnen onze stofwisseling onvoldoende.) LDL-cholesterol
is voorloper van belangrijke hormonen zoals pregnenolon, DHEA en progesteron.
Deze hormonen remmen het verouderingsproces. LDL-cholesterol transporteert
co-enzym Q10 en bètacaroteen en werkt als antioxidant bij de verwijdering van
giftige stoffen uit ons lichaam.*8+9 Het LDL-cholesterol moet in evenzicht
zijn met het HDL-cholesterol, maar kan over het algemeen goed met leefstijl
(waaronder voeding) worden bijgestuurd. Vooral transvetzuren (verpakte,
bewerkte voeding) verhogen de kleine LDL-deeltjes die een negatief effect op
de vaatwanden kunnen hebben. De grote LDL-deeltjes doen ons geen kwaad. Vermijd
dus industriële geproduceerde vetten (waaronder margarines) en kies voor
roomboter of kokosolie.
Hoe gezond is jouw leefstijl?
In het rapport ‘Zorg dichtbij mensen’ wat minister Schippers dit jaar
presenteerde, geeft ze aan dat we de zorg anders moeten organiseren. Een
omslag is nodig om de zorg betaalbaar te houden. Hier komt vooral de
preventieve geneeskunde en een gezonde leefstijl kijken. Waar leren we nog
eerlijke informatie over voeding en een gezonde leefstijl? In de vrije markt
is onze gezondheid ook ‘vrij’ verklaard en niet meer gewaarborgd.
Natuurlijke ingangen om het cholesterol te beïnvloeden
Het is goed om de blinde visie te verlaten om cholesterol altijd te willen
verlagen. De focus op puur verlagen of verhogen is onjuist. Het gaat om de
unieke, persoonlijke balans die op dat moment nodig is. Het gaat om het
begrijpen van onze natuur en hier met lichaamsvriendelijke manieren op
aansluiten. Niet vanuit angst oorlog voeren van je eigen bouwwerk en deze
aanmaakroutes chemisch blokkeren.
Natuurlijke interventies zijn:
– veel groente en fruit eten: deze vezels binden ook de galzouten (waaronder
cholesterol) in de darm, waardoor deze uitscheiding goed verloopt. Groente en
fruit is daarnaast vooral een rijke bron van essentiële vitaminen en mineralen
– vermijd overgewicht en zorg voor een actieve leefstijl: vermijd lang
stilzitten
– zorg voor een goede mondhygiëne (gaat ontstekingen tegen)
– beperk het gebruik van gluten, peulvruchten, koemelk en geraffineerde oliën
– zorg voor voldoende ontspanning, doe zaken waar je energie van krijgt
– eet veel vitale vetten, waaronder olijfolie en vette vis (visolie)
– neem vitamine C en vitamine D3 als suppletie
– eet (ongebrande, ongezouten) noten en zaden
– eet zeegroenten, waaronder algen
– vermijd omega 6-vetzuren: margarine, halvarine, zonnebloemolie, sojaolie,
kant-en-klaar maaltijden, pakjes, zakjes
– eet regelmatig knoflook, ui en gember
– geniet regelmatig van een goed glas (biologische) rode wijn (bevat
resveratrol)
Is jouw cholesterol ook iets verhoogd? Gefeliciteerd!
Cholesterol is een vitale bouwsteen die nodig is voor een vitaal leven. Bij
het ouder worden is het cholesterolgehalte vaak (subtiel) iets verhoogd.
Mogelijk leidt dit tot een langere levensverwachting, omdat een te laag
cholesterolgehalte (ongeveer 4,1 mmol) juist tot een verhoogde kans op hart-
en vaatziekten leidt.*14 Een cholesterolverlager verlaagt namelijk ook het
gehalte van co-enzym Q10. Dit is een essentiële stof in spiercellen,
waaronder de hartspier. Een cholesterolverlager leidt dus tot uitputting van
co-enzym Q10, wat (mede) aan spierzwakte en hartfalen kan bijdragen. Waar het
voorschrijven van een cholesterolverlager meestal niet wenselijk is, is het
wel wenselijk om bij het voorschrijven van een statine (indien noodzakelijk)
altijd co-enzym Q10 te supplementeren. Dit advies zou in de artsenopleiding
opgenomen mogen worden.
Terug naar de oorzaak
Als cholesterolverhoging dus een gevolg is van een ontstekingsproces, kunnen
we dankbaar van dit signaal gebruiken maken. Als het olielampje op het
dashboard van je auto gaat branden, gooi je het lampje toch ook niet weg? Het
lampje is een projectie van een probleem binnen de motor. Deze chemische
aanpak waarin we processen blokkeren, zouden we ook breder kunnen doortrekken:
zien we ons lichaam als vriend of vijand? Zou de evolutie schadelijke
factoren toelaten als ze geen functie hebben?
Hoe kunnen we de brug naar leefstijl, waaronder voeding en natuurgeneeskunde,
maken in plaats van de farmacie? Hoe kunnen we de stap van angst naar
vertrouwen in ons lichaam maken? Op dit moment zijn cholesterolverlagers een
melkkoe en het beste verkochte medicijn ter wereld. In Scandinavië is er
steeds meer bewustwording rondom een gezonde leefstijl aan het ontstaan. Denk
aan een gezondheidsdag per week en wedstrijden tussen dorpen waarbij het dorp
met de grootste cholesterolverlaging een prijs wint. Deze verlaging wordt
puur met leefstijl afgedwongen, waardoor er een gezondheidsvuur wordt
gestimuleerd waarbij mensen elkaar gaan enthousiasmeren en leefstijltips gaan
geven. Dit is een compleet andere benadering dan een passieve pil die de
eigen verantwoordelijkheid ontneemt. Het is mijn wens dat de publieke
discussie meer van ‘slachtoffer, angst en gevaar’ naar ‘controle, samenhang
en vertrouwen’ gaat.
Lang leve de cholesterol!
Als je meer inzicht in alle verbanden krijgt, ga je anders naar het samenspel
tussen lichaam en geest kijken. Iedere seconde vinden er in iedere cel zo’n
2000 biochemische reacties plaats. Duizenden stoffen, waaronder cholesterol,
zijn de onzichtbare helden. Laten we een standbeeld voor hen oprichten. Laten
we ze eren met een ‘Leve de cholesterol’-maaltijd per week. Dus een oproep
aan mijn 4,3 miljoen landgenoten die mogelijk vanuit gebrek aan kennis (of
deskundige begeleiding) cholesterolverlagers slikken:
Is je lijf je lief, werk dan preventief!
Neem eigen verantwoordelijkheid en neem het gezondheidsheft in eigen handen.
Waar ik kan ondersteun ik je graag met eerlijke, praktische informatie over
leefstijl. Samen is zoveel leuker dan alleen: doe jij ook mee?
Graag tot ziens op een lezing, masterclass of in mijn praktijk!
drs. Richard de Leth
drs. Richard de Leth is auteur van de bestsellers ‘OERsterk’ en ‘OERsterk
koken!’. Hij reist eind oktober weer 2 weken door het land met zijn lezing
‘Gezond gelukkig en gelukkig gezond’ en geeft daarnaast masterclasses.
Richard heeft een Praktijk voor Integrale Geneeskunde in Heemskerk. Op 21
oktober wordt zijn nieuwe boek ‘OERsterk Leven’ verwacht.
Referenties:
*1 https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/878
*2 2. Moosmann B, Behl C, Lancet 2004; 363(9412):892-4
*3 Statins and chronic heart failure. J.Am Coll Cardiol 2002 May15;39(10):
1567-73.
*4 Canadese editie New England Journal of Medicine 15 januari 2004.
*5 Boek
astronaut Graveline ‘Lipitor – dief van ons geheugen’
*6 Lancet, 1997; 350: 1119-23.
*7 Lancet, 1989; i: 868-70
*8 Earthletter, 1993; Spring
*9 Free Rad. Biol and Med, 1991; 11:47-61.
*10 Hartenbach, Prof. Dr. W. De cholesterol leugen (derde druk). Ankh-Hermes bv – Deventer, 2008.
*11 Kuipers, R. S., et al. Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular
disease. The Netherlands journal of medicine, 2011, 69.9: 372-378.
*12 http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/793273/2006/04/20/Hartstichting-heeft-onafhankelijkheid-allang-te-grabbel-gegooid.dhtml
*13 http://trudyvlot.eu/cholesterol-is-niet-de-boosdoener/
*14 http://www.optimalegezondheid.com/lage-cholesterol-gehalte-zorgt-voor-hart-en-vaatziekten/
*15 http://www.eengezondernederland.nl/Een_gezonder_Nederland/Voorwoord_minister_Schippers
*16 http://www.jbeunk.nl/chlorestorol.html
HET BELANG VAN CHOLESTEROL:
Dit is een Nederlandse samenvatting van onderstaande link.
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/01/16/cholesterol-regulates-cell-signaling.aspx?e_cid=20130116_DNL_art_2
De cholesterol die we via onze
voeding binnen krijgen speelt een belangrijke rol in veel lichaamsfuncties en
is niet schadelijk. Dit in tegenstelling tot wat er meestal
gezegd wordt. Veel mensen krijgen juist te weinig cholesterol via hun voeding
binnen.
Een aantal functies van
cholesterol.Cholesterol heeft o.a. een heel belangrijke rol in de regulatie van het
eiwit- signaleringssysteem in onze cellen en waarschijnlijk reguleert het ook
andere processen binnen onze cellen. Al langer is bekend dat cholesterol
belangrijk is voor het celmembraan, recent is gebleken dat het ook in de cel
belangrijke processen reguleert. Verder stimuleert cholesterol de interactie
tussen de cellen.
Cholesterol is een voorloper voor de galproductie, dus
een te laag cholesterolgehalte is nadelig voor onze vetvertering.
Onze hersenen bevatten 25% van de cholesterol dat in ons
lichaam aanwezig is. Vooral in de hersenen is onderlinge communicatie tussen
de cellen van groot belang. Dit proces komt in gevaar bij een te lage
cholesterolspiegel. Belangrijke functies als leren, denken en ons geheugen
zullen dan dus slechter verlopen.
De ziekte van Alzheimer wordt steeds vaker in
verband gebracht met een tekort aan vetten en/of cholesterol. (Dit bevestigt
dat cholesterolverlagers het risico op Alzheimer vergroten. Eigen
toevoeging.) Een laag cholesterolgehalte wordt ook in verband gebracht met agressief
gedrag, veroorzaakt door o.a. een verminderde serotonine activiteit.Om steroïden te kunnen produceren is cholesterol nodig. (Steroïden zijn
hormoonachtige stoffen die veel processen in het lichaam regelen. Eigen
toevoeging.)
Mogelijke gevolgen van een
cholesteroltekort
Autisme of mentaal achtergesteldheid
Niet goed groeien Fysiologische fouten in handen/ voeten of interne organen Problemen met zien Ontstekingsgevoeligheid Spijsverteringsproblemen
Cholesterol kan een verbinding aangaan met zwavel, in deze vorm helpt het
om ons bloed dun te houden en beschermt ons daardoor waarschijnlijk
tegen hart- en vaatziekten. Een cholesterol te kort zou dus juist hartfalen
kunnen veroorzaken.
BloedwaardesDe totale cholesterolwaarde in het bloed is dus geen maatstaf voor
bescherming tegen hart- en vaatziekten. Alleen een erg hoge waarde vergroot het
risico op hart- en vaatziekten, het gaat dan om een waarde boven de 330.
Er zijn twee cholesterolverhoudingen
die een betere indicatie geven mbt het risico op hart- en vaatziekten.
1) HDL: totale hoeveelheid cholesterol, deze waarde moet het liefst boven
de 24% liggen. Onder de 10% geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 2) Triglyceriden: HDL, deze waarde zou het liefst onder de twee moeten
liggen.
Risicofactoren voor hart- en
vaatziekten: 1) Koolhydraatrijke voeding, bijvoorbeeld met fructose, geraffineerde
granen, maïs of tarwe. Na het eten van koolhydraatrijke voeding komt er snel
een grote hoeveelheid suikers in het bloed. Om de bloedsuikerwaarde te
stabiliseren is er veel insuline nodig. Dit heeft tot gevolg dat er veel
suikers omgezet zullen worden in vet, met overgewicht tot gevolg.
De nuchtere insulinewaarde zou het liefst onder de drie moeten liggen,
boven de vijf is deze waarde echt te hoog.
Als de nuchtere bloedsuikerwaarde tussen 100-125 mg/ml ligt geeft dit een 300%
hoger risico op hartfalen dan bij iemand met een waarde lager dan 79mg/ml.
2) Een grote buikomvang vergroot het risico, doordat de interne organen dan
omgeven worden door vet.
3) Een hoog bloedijzergehalte geeft veel oxidatieve stress, dit kan
bloedvaten beschadigen en het risico op hartfalen vergroten.
De waarde wordt ongunstig boven de 80 ng/ml. ( is nanogram per milliliter
dit staat gelijk aan 0.08 mg/l)Als de waarde te hoog is dan is bloedgeven de makkelijkste manier om de
waarde omlaag te brengen.
Moeten we letten op de
hoeveelheid cholesterol in onze voeding?
80-90% van het cholesterol in ons lichaam is geproduceerd door onze lever.
Dr. Sennef denkt dat het moeilijk is om te veel cholesterol via onze
voeding binnen te krijgen, zij verwacht eerder dat onze huidige voeding te
weinig cholesterol bevat. Ze verwijst o.a. naar de studie van Weston A. Price,
die heeft wereldwijd onderzoek verricht naar de gezondheidseffecten van
eetgewoonten.
Veel authentieke voedingspatronen bevatten veel cholesterol en onder deze
mensen is het risico op hart- en vaatziekten en andere moderne ziekten vaak erg
laag. Cholesterolrijke voeding als kaviaar, lever en berennieren worden
regelmatig gegeten door bepaalde volken.
Dr. Seneff is er van overtuigd dat de lage advieswaarde voor
cholesterolinname via onze voeding meer kwaad dan goed doet. Het is namelijk
niet mogelijk om via onze voeding zoveel cholesterol binnen te krijgen als ons
lichaam voor de dagelijkse functies nodig heeft. We zijn dus altijd nog
afhankelijk van de cholesterolaanmaak door onze lever. Als we meer
cholesterolrijke voeding, zoals eieren, roomboter en lever, gaan eten hoeft
onze lever minder aan te maken en wordt daardoor minder belast.
Onderzoek heeft nog nooit een duidelijk verband aangetoond tussen de
hoeveelheid cholesterol in onze voeding en het risico op hart- en vaatziekten.
Het is belangrijk om je
cholesterolwaardes te optimaliseren.Dit biedt namelijk de beste bescherming tegen hart- en vaatziekten. De
cholesterolaanmaak in de lever wordt beïnvloed door de hoeveelheid insuline in
je bloed. Als de insulinespiegel in het bloed optimaal is, zal ook de
hoeveelheid cholesterol optimaliseren. Dit kun je het beste bereiken door
aanpassingen in je levensstijl en eetgewoontes.
Mogelijkheden om je
cholesterolwaardes te optimaliseren:
–
Eet heel weinig granen en aardappels en zeker geen tarwe
en maïs.
–
Eet geen suikers, in alle vormen die er zijn. Fructose is
waarschijnlijk het meest belastend en wordt tegenwoordig aan heel veel
producten toegevoegd ipv suiker.
–
Eet dagelijks flink wat rauwe producten.
–
Zorg voor veel hoogwaardige dierlijke omega 3 vetzuren,
bijv. krillolie. Onderzoeken tonen aan dat 500mg krill per dag de totale
hoeveelheid cholesterol, triglyceriden en HDL verbeteren.
–
Vervang slechte plantaardige oliën en transvetzuren door
goede kwaliteit olie. Zoals roomboter, olijfolie en kokosolie.
–
Verhit geen roomboter of olijfolie, gebruik hiervoor
kokosolie ( rijst- en pindaolie/arachideolie mogen ook verhit worden).
–
Gebruik regelmatig gefermenteerde producten, zoals kefir,
zuurkool uit het vat, gefermenteerde groentesappen. Je kunt ook zelf groenten
fermenteren. Gefermenteerde producten verbeteren de darmflora, je mondflora en
je immuunsysteem.
–
Zorg voor voldoende vitamine D. Het liefst door buiten
bewegen en anders door suppletie, zodat je lichaam voldoende D-sulfaat aan kan
maken. Deze stof beschermt tegen plaquevorming in de bloedvaten.
–
Regelmatig en voldoende bewegen. Het liefst ook peak
interval training/ high-intensity exercise, dit optimaliseert je hoeveelheid
groeihormoon.
–
Niet roken.
–
Niet te veel alcohol, max. 1-2 glazen per dag.
–
Zorg voor voldoende gezonde slaap.
|