Klassieke Homeopathie  IP   HP   CEASE- therapie    Voedingsadvies

Werken aan je gezondheid

ZO LANG MOGELIJK ZELSTANDIG BLIJVEN? WERK AAN JE GEZONDHEID!

 

Gezondheid berust op een goed natuurlijk evenwicht zowel lichamelijk als mentaal emotioneel.

Dit kun je bereiken door te werken aan de volgende punten.

o   Gezonde natuurlijke voeding.

o   Voldoende buiten bewegen, ivm de zuurstof en het zonlicht.

o   Het aanvullen van evt. tekorten.

o   Het beperken van chemische- en stralingsbelasting.

o   Het opheffen van evt. functionele en emotionele blokkades.

o   Een goed werkend immuunsysteem.

o   Een goed werkend spijsverteringssysteem.

o   Een goed werkend ontgiftingssysteem.

 

In mijn praktijk kan ik je helpen met al deze punten.

Hierdoor voel je je fitter, wordt je gezondere en kan je langer zelfstandig blijven functioneren als je ouder wordt.

Door te werken aan al deze punten versterken elkaars effect.

 

Omdat ze allemaal even belangrijk zijn, zal ik ze hieronder één voor één bespreken.

 

Misstap in voedingsadvies, ongeveer 30-40 jaar geleden is het voedingspatroon van veel mensen flink veranderd, omdat er toen gedacht werd dat hart- en vaatziekten veroorzaakt werden door een te hoog cholesterol gehalte. Op dat moment zijn de meeste vetten uit onze voeding gehaald. Maar dan ontstaat het probleem dat het sneller bederft, niet lekker meer smaakt en dat je op een andere manier aan je energie moet komen.

Er is op dat moment dus gekozen om meer koolhydraten te adviseren in onze dagelijkse voeding en allerlei niet natuurlijke stoffen zijn toegevoegd aan het eten om het houdbaarder en smakelijker te maken.

Ook is er een chemisch proces ontwikkeld om van de plantaardige oliën die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, een vast product te maken, zodat je het op je brood kunt smeren.

Deze veranderingen zijn zeer nadelig voor onze gezondheid.

 

Veel studies hebben inmiddels aangetoond dat de aanname dat cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaakt, niet juist is geweest. Ook de grote hoeveelheid mensen met hart- en vaatziekten, kanker en diabetes laten zien dat er iets helemaal verkeerd gaat met de manier waarop de meeste mensen eten.

 

Het probleem nu is echter dat de medicijnen- en voedingsmiddelenindustrie niet gebaad is bij de terugkeer naar gezonde natuurlijke voeding.

Zij stoppen dan ook grote hoeveelheden geld in het overtuigen van mensen dat zij het beste met ons voor hebben en dat zij de oplossing voor onze gezondheidsproblemen hebben. Niets is echter minder waar.

De natuur weet het beter, beter dan alle producenten bij elkaar.

Wij zijn namelijk geen fabrieken maar levende wezens die deel uit horen te maken van de natuur!

 

Gezonde natuurlijke voeding bestaat voornamelijk uit groente in veel verschillende kleuren en soorten. Dagelijks een ruime portie rauwe groenten eten is nodig, omdat hierin nog alle enzymen en vitaminen aanwezig zijn. Fruit is ook belangrijk, maar in kleinere hoeveelheden ivm het hoge suikergehalte. Hiervan is 1 á 2 stuks per dag voldoende.

 

Daarnaast is het belangrijk om dagelijks voldoende gezonde vetten en eiwitten te eten.

 

Van de koolhydratengroep hebben we maar weinig nodig, deze zijn (voldoende) uit bol- en knolgroenten te halen. Dit betekent dat het beter is om weinig graanproducten te eten.

Voorbeelden van graanproducten zijn brood, koek, crackers, taart, pasta’s en rijst.

Als je graanproducten wilt gebruiken kun je ze het beste tijdens de warme maaltijd eten, omdat ze dan gecombineerd worden met vetten. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel langzamer en dat is beter voor ons.

Verder kun je het beste kiezen voor de oergranen zoals; spelt, haver, kamut en rogge. Deze granen geven minder snel suikers af en hebben gluten die makkelijker te verteren zijn. Tarwe en maïs geven het snelst hun suiker af en zijn dus het slechtst voor ons.

 

Aardappels behoren tot de nachtschadenfamilie, waardoor ze een gifstof bevatten. Tevens bevatten ze ook veel koolhydraten, hierdoor is het verstandig om niet vaker dan twee keer per week aardappels te eten.

 

Gebruik zoveel mogelijk onbewerkte en biologische producten, dus geen pakjes, zakjes en kant-en-klaarproducten.

Biologische groenten bevatten minder gifstoffen en meer gezonde voedingsstoffen dan gewoon geteelde groenten. Dit komt o.a. doordat ze onbespoten zijn en ze rustig groeien in de volle grond, ipv snel opgekweekt te worden op substraat.

 

Onze hersenen en ons zenuwweefsel liggen ter bescherming in vet en niet in water, zoals de overige cellen van ons lichaam. Verder maakt ons lichaam hormonen uit cholesterol, hormonen sturen alle processen in ons lichaam. Daarom is het van belang om dagelijks voldoende gezonde vetten te eten.

 

Gezonde vetten zijn alle soorten onbewerkt vet. Vetten worden pas schadelijk na chemische harding (zoals in margarines) of nadat ze te heet geworden zijn. Bij te sterke verhitting ontstaan de zeer schadelijke transvetzuren.

 

Biologische olijfolie en pompoenpitolie zijn mooie oliën om koud te gebruiken, maar mogen niet boven 180 graden worden verhit. Niet biologische oliën zijn vaak bij de productie teveel verhit of bewerkt om nog voedingswaarde te hebben.

Biologische roomboter, grasboter of reformmargarine kun je gebruiken voor op een cracker of speltbrood.

Kokosolie kan zowel koud, als voor bakken en braden gebruikt worden.

Je kunt ook rijstolie gebruiken om in te bakken en als je tegen pinda’s kunt de arachide olie.

 

Gezonde eiwitbronnen zijn o.a. eieren, ongebrande noten/pitten en zaden, vlees van dieren die buitenlopen en gras eten (biologisch) en met mate zure volvette biologische melkproducten, biologische volvette kaas en vette vis ( dit ivm de mogelijke opslag van zware metalen in de vis).

 

Het gebruik van biologische kruiden, algen en “raw food” zoals: gojibessen, mulberry’s, onbewerkte cacao, hennepzaden en chiazaad is aan te bevelen, omdat ze vol goede stoffen zitten en daardoor onze gezondheid stimuleren.

 

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water, dit water heeft veel functies, het is dus belangrijk om niet uit te drogen. Veel mensen zijn echter uitgedroogd.

Zoals je waarschijnlijk al wel weet is het belangrijk om dagelijks 1,5 tot 2 liter zuiver water te drinken, helaas valt ons leidingwater hier niet onder. Dit bevat te veel resten van medicijnen, zoals de pil en antidepressiva.

Het is dus verstandig het water verder te filteren, de goedkoopste manier hiervoor is een koolstoffilter, bijv. van Brita.

Naast water kun je kruidenthee drinken en af en toe een glaasje biologische rode wijn of een glaasje biologische (dik)sap.

Koffie en gewone thee zijn belastend voor ons lichaam en helpen dus niet mee om ons van voldoende vocht te voorzien.

 

Lees voor het eten eerst de bijsluiter, ofwel lees dus eerst de etiketten voorat je producten in de supermarkt koopt!

Als er meer dan vijf ingrediënten op het etiket staan of namen die onuitspreekbaar zijn, niet kopen!

Als er gemodificeerd staat betekent dit waarschijnlijk dat er genetisch gemanipuleerde bestanddelen inzitten.

Als er aroma’s staat heb je absoluut geen idee welke chemische stoffen zijn toegevoegd en welke schadelijke gevolgen deze stoffen met zich mee kunnen brengen.

 

Als je volgens deze regels gaat inkopen zal ongeveer 80% van wat in de supermarkt als eten te koop is afvallen, dit eten is namelijk geen voeding maar vulling.

 

Goede boeken over gezonde voeding zijn o.a.: Oersterk, Meer weten over (h)eerlijk eten, Oergondisch Genieten.

 

Bovenstaande informatie geeft een aardige indruk waar je het beste rekening mee kunt houden tijdens het samenstellen van je maaltijden.

 

Het kan zijn echter zijn dat iemand bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdraagt, terwijl ze voor een ander juist gezond zijn om te eten. Daarom maak ik gebruik van een spiertestmethode om te controleren of iemand bijv. teveel of te weinig van bepaalde voedingsmiddelen binnen krijgt.

 

Voldoende buiten bewegen, ivm de zuurstof en het zonlicht.

Bewegen is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van onze spieren. Onze spieren vormen samen met de lever onze grootste energiefabriek. Dus om ons goed te kunnen voelen hebben we voldoende spiermassa en een goed werkende lever nodig.

 

Verder is het belangrijk om voor het eten te bewegen, zodat eerst de reservevoorraad koolhydraten opgebruikt wordt voordat er weer gegeten wordt. Hierdoor zal ons lichaam minder insuline aanmaken, dit is belangrijk om suikerziekte te voorkomen en om vetten te kunnen verbranden. Als er regelmatig veel insuline in ons bloed zit zullen onze cellen minder goed op de insuline gaan reageren. Op dat moment ontstaat er insulineresistentie of wel ouderdomsdiabetes.

Dit zie je door ons huidige voedingspatroon met veel koolhydraten en weinig vetten, dus ook op steeds jonger leeftijd voorkomen.

Op dit moment zijn er al veel kinderen die ouderdomsdiabetes hebben.

 

Voldoende zuurstof opname in onze cellen lijkt de beste bescherming tegen kanker te zijn. Dus is het beter om buiten te bewegen dan binnen, als dat mogelijk is.

 

Het aanvullen van evt. tekorten.

In ons lichaam moeten constant allerlei stoffen worden aangemaakt en weefsels hersteld worden. Hiervoor is het van belang dat alle daarvoor benodigde stoffen aanwezig zijn. Hierbij kun je denken aan: vitaminen, mineralen, sporenelementen en essentiële vetzuren.

 

Om te weten te komen of iemand tekorten heeft, maak ik weer gebruik van de spiertestmethode. Ik kan testen welke tekorten er zijn en hoeveel er dan van die bepaalde stof aangevuld moet worden.

 

Het beperken van chemische- en stralingsbelasting.

Veel niet natuurlijke stoffen/ toevoegingen en veel soorten straling vormen een belasting voor ons lichaam.

 

De meeste medicijnen en alle niet natuurlijke toevoegingen in onze voeding vallen hier ook onder. Wifi en de UMTS straling voor mobile telefonie zijn tegenwoordig vrijwel overal aanwezig, zeker ’s nachts is dit een aanslag op ons lichaam.

 

Als je regelmatig of langdurig met niet natuurlijke stoffen of een grote hoeveelheid straling in aanraking komt, kan het zijn dat je ontgiftingssysteem niet in staat is om je lichaam gezond te houden.

 

Het opheffen van evt. functionele en emotionele blokkades.

Functionele blokkades kunnen ontstaan nadat je in contact bent geweest met een chemische stof of straling waar je extra gevoelig voor bent. Er ontstaat dan een blijvende verandering in hersenfunctie, die zowel mentaal als lichamelijk een blijvende verandering tot gevolg kan hebben. Met de CEASE therapie is het mogelijk om deze blokkades weer op te heffen.

 

Een emotionele blokkade kan ontstaan door het meemaken van iets dat een grote emotionele impact op je heeft gehad.

Ieder orgaansysteem in je lichaam is gekoppeld aan een emotie. Zo hoort bijvoorbeeld de lever bij boosheid en de blaas bij verdriet.

Als er een emotionele blokkade ontstaat, gaat het bijpassende orgaansysteem minder goed functioneren, hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan.

 

Met behulp van NEI (= Neuro Emotionele Integratie) is het mogelijk om een emotionele blokkade weer op het heffen. Hierna werkt het orgaansysteem weer goed en zullen de bijbehorende klachten weer verdwijnen.

 

Met de spiertest is het mogelijk om vast te stellen of iemand blokkades heeft en zo ja welke. Dit is belangrijk om te weten, zodat de behandeling hierop aangepast kan worden.

 

Een goed werkend immuunsysteem is van groot belang voor het goed kunnen doden van niet lichaamseigen bacteriën, schimmels en/of virussen. Ook voor de preventie van chronische ziekten en allergieën is een goed werkend immuunsysteem noodzakelijk.

Het immuunsysteem raakt uit balans als er o.a. tekorten zijn, koorts wordt onderdrukt, de spijsvertering niet goed verloopt of de lever te zwaar belast wordt (bijv. door teveel koolhydraten, alcohol, stress of chemische stoffen). Ook na een vaccinatie of antibioticakuur raakt het immuunsysteem verstoord.

 

Gezonde natuurlijke voeding en voldoende slaap zijn van groot belang voor een goed werkend immuunsysteem

 

 

 

Een goed werkend spijsverteringssysteem.

Als onze spijsvertering niet goed werkt, kunnen er tekorten ontstaan. Ook kan de darmwand beschadigd raken en stoffen doorlaten die normaal gesproken niet in het bloed opgenomen horen te worden, dit wordt ook wel een lekkende darm genoemd.

 

Als er onverteerde etensresten in de dikke darm komen, kan de darminhoud gaan gisten. Hierbij ontstaan giftige stoffen die de bloedbaan in gaan en in de rest van ons lichaam klachten kunnen veroorzaken. Ook onze hersenen kunnen hierdoor belast worden, waardoor we ons minder goed voelen en we moeite kunnen krijgen met concentreren en met ons geheugen.

 

Als de darmflora niet gezond is, is dit aanleiding tot het ontstaan van o.a. obesitas, depressie en veel auto-immuun en chronische ziekten.

 

Een goed werkend ontgiftingssysteem.

Als ons lichaam niet in staat is om alle binnengekomen en ontstane afvalstoffen uit te scheiden vervuilen we ons zelf. Het overschot aan afvalstoffen zal ons lichaam proberen op te slaan op de minst schadelijke plek.

Hiervoor worden vetcellen rond onze organen aangemaakt, zodat de afvalstoffen hierin weggestopt kunnen worden en onze organen zoveel mogelijk gespaard blijven.

Deze extra vetlaag heeft echter wel een nadelig effect op onze gezondheid. Als er grote hoeveelheden giftige stoffen binnenkomen, zal ook de hersenfunctie aangetast worden.

 

Er zijn ook stoffen die altijd schadelijk zijn voor onze hersenen en ons zenuwweefsel zoals: kwik, aluminium en andere zware metalen.

Kwik zit bijvoorbeeld in amalgaamvullingen en in sommige vaccins.

Aluminium zit bijvoorbeeld in veel soorten deodorant, maagzuurremmers, verpakkingsmaterialen en in de overige vaccins, waaronder het griep vaccin.

Ons lichaam is vrijwel niet in staat om deze zware metalen weer uit te scheiden, hierdoor stapelen deze metalen zich gedurende ons leven op. Als er te veel zware metalen in ons lichaam zitten ontstaat er schade aan de zenuwen en hersenen met evt. Alzheimer, dementie, epilepsie, convulsies of MS tot gevolg.

 

Belangrijke organen voor ontgiften zijn o.a., de lever, de nieren, de huid en de lymfe. Om te voorkomen dat deze organen overbelast raken is het volgende van belang:

-eet zo zuiver mogelijk en weinig koolhydraten.

-gebruik geen bestrijdingsmiddelen.

-gebruik geen of zo min mogelijk medicijnen.

-gebruik geen verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen met chemische toevoegingen.

-gebruik geen deodorant met aluminium en verpak of kook uw voedsel niet in aluminium.

 

Het is mogelijk om met homeopathische geneesmiddelen, kruiden en/of supplementen het ontgiftingsproces te stimuleren.

 

Homeopathie

Hoe past homeopathie nu in dit plaatje. Zoals ik in het begin al aangaf is er evenwicht, zowel lichamelijk als mentaal emotioneel, nodig om gezond te blijven of te worden.

 

Als we uit balans zijn ontstaan er klachten, deze verdwijnen echter weer zodra de balans hersteld is. Vaak lukt het ons zelf om de balans weer te herstellen, dan spreek je van een acute ziekte, want de klachten gaan weer over.

 

Het kan ook voorkomen dat iemand niet (meer) instaat is om de balans te herstellen, dan zullen de klachten dus blijven bestaan. In dit geval spreek je van een chronische ziekte.

 

Homeopathische geneesmiddelen helpen ons lichaam om het evenwicht te herstellen.

Bij acute ziekten houdt dit in dat je sneller herstelt en minder klachten hebt tijdens het ziek zijn, bijvoorbeeld minder pijn, minder spugen of diaree.

 

In het geval van chronische ziekten maakt een homeopathisch geneesmiddel het mogelijk dat iemand zelf weer in staat is om de balans te herstellen. Als er dan ook gezorgd wordt voor gezonde voeding en voldoende van alle stoffen die bij het herstelproces nodig zijn, zullen de klachten langzaam minder worden en op den duur verdwijnen. Als er al grote lichamelijke schade is ontstaan kan het zijn dat dit niet meer te herstellen is.

 

Bij de chronische ziekten heeft de reguliere gezondheidszorg weinig te bieden. De artsen hebben tijdens hun opleiding alleen medicijnen en behandelingen geleerd, maar helaas niets geleerd over gezondheid en de mogelijkheden om dit te stimuleren. Reguliere medicijnen genezen niet, maar onderdrukken de klachten, waardoor ze niet gevormd kunnen worden. Ze helpen echter niet mee om de balans weer te herstellen, sterker nog ze creëren nog meer onbalans.

 

Dit is jammer en een gemiste kans op weg naar gezondheid. Gelukkig komen er steeds meer artsen die dit beginnen in te zien. Zij gaan dan ook op zoek naar een oplossing, in de vorm van preventie, tegen de grote opmars van chronische ziekten op jonge leeftijd. 

Richard de Leth en Ard Pisa zijn o.a. mensen die met veel passie informatie geven over een gezonde levensstijl.

Het is inmiddels bekend dat de levensverwachting van onze huidige jeugd slecht is en dat de oudere generatie hun kinderen zal gaan overleven. Dit moet veranderen.

De teksten op mijn site zijn met zorg samengesteld, dit neemt echter niet weg dat ze niet voor iedereen de juiste informatie zullen bevatten, verder zijn de teksten zuiver informatief bedoeld en niet als richtlijn voor een eigen behandeling.
Ik ben op geen enkele wijze aansprakelijk voor enige geleden schade als gevolg van de informatie op mijn site.